Annes ABC til tilridning :-)

Annes ABC til tilridning :-)

14. maj 2020 Af Anne Søndergaard

At lære en hest at bære rytter, er en delikat sag. En øvelse, som ligger meget langt fra hestens natur, og som let aktiverer den iboende angst hos hesten, som ethvert planteædende dyr kan have, for at blive ædt, eller miste livet på anden bestialsk vis.

Gennem årene har jeg fundet en måde at tænke tilridningsprocessen på, så den både forenkles og gøres mere forståelig for både hest og menneske:

A: TILLID “Hvis du ønsker en ven, skal du gøre mig tam”

Som ræven sagde til Den lille Prins, i det verdenskendte eventyr af samme navn, skrevet af Antoine de Saint-Exupéry. Tillid er fundamentet for et fremtidigt venskab, og ligeså når det drejer sig om dit fremtidige makkerskab med din hest. Han er nødt til at kunne stole på dig, og du er nødt til at kunne stole på ham. Ellers kan I begge forvolde hinanden stor skade.

Han skal ikke bare stole på dig fra jorden af, men også når du sidder på ham, bevæger dig på ryggen af ham og taler fra ryggen af ham; kort sagt, han skal føle sig tryg ved dig i alle situationer, som han fremadrettet vil komme ud for, når du skal ride ham rigtigt. Stoler han på dig, vil du opleve ham afslappet og tilpas, hvilket giver dig et godt grundlag for også at kunne fatte tillid til ham og selv slappe af i processen.

 

B: FORSTÅELSE 

Når den gensidige tillid er etableret, skal han forstå de grundlæggende hjælpere. De grundlæggende hjælpere er: Stop, start og drej. Selv lærer jeg dem som oftest stopsignalet først. Det springer nemlig for mig i øjnene som det mest væsentlige, når jeg tilrider; kan jeg stoppe, kan jeg altid kontrollere situationen inden noget går skævt. Vær altid obs på at B aldrig må trumfe A. Bliver hesten det mindste usikker, er du tilbage ved A, før du kan gå videre med B.

 

C: KOMPROMISERNES KUNST

At ride på en helt uprøvet unghest, som skal tage sine første spæde skridt med rytter, er en oplevelse, som ligger meget langt fra at ride på en erfaren og afbalanceret ridehest. De fleste unge heste, kan have svært ved at finde balancen, de første gange de skal bevæge sig med rytter på ryggen, og man vil typisk opleve at hesten stavrer afsted, med en jordbunden og usikker gang. Måske bliver man helt forfærdet, fordi den dyre dressurhest, som lignede (og kostede) en million, da han løb løs i hallen med halen højt løftet, nu mere minder om en 28 årig gammel rideskolehest, træt af dage og ondt i alle sine ben. Det skal man dog slet ikke fortvivle over! Bevægelsen skal nok komme tilbage når hesten genfinder sin balance. Det er vigtigt at huske at vi – udover at tilføre hesten en uvant vægt på ryggen også pludselig bestemmer det spor han må gå på. – Og at ride cirkel er faktisk ikke så let for en ung hest. Jeg plejer at sammenligne det med, hvis man som menneske fik spændt en tung rygsæk på ryggen, og derefter blev kommanderet op på ridebanens hegn, for at gå balancegang på lægterne. – Hvem ville så tage store, flotte skridt, mons tro?

Netop derfor, skal man også tillade hesten at slingre, gå på to spor, forskyde sig eller stille til den “forkerte” side når den, famlende, begiver sig rundt i manegen med rytter på de første par gange. Han har nemlig rigeligt at gøre med at forstå den nye situation han er blevet bragt i, samt at holde balancen med et menneske på ryggen. Så hjælp ham, led ham blødt, men tilgivende rundt, så han bliver tryg og føler han mestrer den nye opgave han har fået. Som dagene går, og han bliver mere tryg og dus med de basale hjælpere, kan du begynde at rette ham langsomt ind på plads, så han sporer sig lige. Når det lykkes at spore hesten lige under dig, vil du opleve at halsen falder på plads af sig selv. Hesten bruger nemlig halsen som balancestang, så når han genfinder sin balance med dig på ryggen, vil han automatisk forme sig rigtigt for dig fortil. Men bliver hesten i tvivl over de nye tilførte hjælpere, og udviser frustration – så gå tilbage til B igen, og gør tingene enkle, indtil han igen er dus med dine kommandoer. Good luck 🙂

 

Har du lyst til at læse lidt om en af de heste jeg har fået ind, som ejer har opgivet at få til at ride, så følg med her: https://rockthepony.ridersnotebook.dk/heste-med-problemer-problemheste-og-en-masse-andet-spaendende/