Hvorfor du skal bruge telefonsælgertricket når du træner din hest

Hvorfor du skal bruge telefonsælgertricket når du træner din hest

7. september 2022 Af Anne Søndergaard

Kender I det…. telefonen ringer, du tager den, og i den anden ende er en person du ikke kender, der som det allerførste stiller dig et helt elementært spørgsmål du simpelthen ikke kan svare andet end ja til? Eksempelvis: Hej, Anne, det er Markus, jeg skal lige høre dig om du går op i at dyr ikke skal lide? (Hvem kan svare nej til dette?) Eller: Hej Anne, det er Markus, jeg skal høre dig om du sætter pris på en billig telefonregning? – Find selv på flere eksempler. Som I nok har gættet, er pointen her, at den rutinerede sælger ved, at får han dig først til at sige ja, så har han allerede brudt den første barriere ned imellem Jer, og du er mere villig til at høre hvad han har at sige og eventuelt indgå en aftale med ham. Derfor spørger han dig strategisk smart om noget, som du med sikkerhed kan svare ja til, og derefter vil han med små manipulationer rykke dig bid for bid gennem samtalen, indtil du er i nettet og har købt hans produkt.

Samme strategi gør sig aldeles glimrende når vi taler træning af hesten. Akkurat ligesom du, som udgangspunkt, ingen intentioner har om at købe noget som helst af en tilfældig telefonsælger, har hesten ingen intention eller motivation for at skulle udføre en given opgave du stiller den. Men formår du at bryde opgaven ned i små delelementer, som lige præcis er overkommelige og overskuelige nok for hesten til at kunne forstå og eksekvere, så har du allerede ført ham ind på den sti du ønsker: Nemlig at han skal udføre de opgaver du har til ham – uanset om det drejer sig om trailerlæsning, tilridning, udførelse af en given øvelse eller andre opgaver vi nu kan finde på, relateret til vores kære heste.

Sagt på en simpel, men forståelig måde, kan man udtrykke det således:

Stil aldrig hesten en opgave den ikke kan løse. – Men sørg til gengæld altid for at den løser den opgave du stiller!

Et eksempel:

En kunde kommer til mig med en hest der ikke vil have rytter på ryggen. – Den bukker og spræller som en kakerlak.

For at kunne gribe en sådan opgave rigtigt an, må man starte med at stille hesten en opgave den kan løse. – Jf telefonsælgertricket: Bed hesten følge dig i en snor. Bak den i snoren. Flyt den rundt om dig i en lille cirkel i skridt. Rør den over hele kroppen. Løser hesten disse opgaver tilfredsstillende, så har du allerede fået en masse “ja’er”, og så er du igang med den værdifulde kommunikation, der senere skal give dig adgang til at ride på den.

Hver gang du præsenterer hesten for en ny opgave, er det vigtigt du er meget opmærksom på hans signaler. Bliver han stresset? Forstår han hvad du beder om? Er han i stand til at udføre opgaven, eller har du bedt om for meget? Jo dygtigere du er til at aflæse din hest, jo hurtigere vil han flytte sig mod målet. Formår du at være en dygtig telefonsælger, der rykker hestens grænser bid for bid, ved at bruge mottoet “stil aldrig hesten en opgave den ikke kan løse, men sørg altid for at den løser den opgave du stiller”, vil du opdage at du pludselig bliver i stand til at udvikle og træne din hest på en konstruktiv og respektfuld måde. Rigtig god fornøjelse 🙂

https://youtube.com/shorts/SslAb00QQz8?feature=share