Kunsten at kunne “se” en hest

Kunsten at kunne “se” en hest

26. januar 2021 Af Anne Søndergaard

En sms tikker ind:

Kunde: “Hej, jeg har set en hest du har til salg på nettet, den ser fin ud, kan du sende mig video?”

Mig: “Ja, video kommer her:”.

Kunde: “Mange tak, den ser sød ud, men den er lidt kedeligt gående, jeg leder efter en med mere wauw-effekt”.

Mig: “Ok, men den er jo kun 3 år og netop tilredet, så wauw-effekten du efterspørger kan du ikke se endnu”.

Kunde: “Tak, men den er bare ikke helt godt nok gående i forhold til det jeg leder efter – jeg vil have en hest der er noget helt ekstra”.

Sådanne dialoger har jeg haft utallige af. Kunder som ringer på “ekstraordinære gode heste”, men bliver svært skuffede, når jeg sender dem video af en “normalt gående hest” som slet ikke er særlig wauw eller blærerøvsagtig. Forunderligt nok kan den samme kunde, få måneder senere, pludselig skrive til mig omkring selv samme hest, som de for nyligt har spottet på en ny video, som værende den “eyecatcher”, der lige matcher det de søger. Hesten er komplet den samme – den er bare redet 2 – 3 måneder længere.

Sammenlign hesten med et barn

Forestil dig at du ska vurdere læsefærdighederne hos to børn. Det ene barn er lige startet i 1. klasse og har lært bogstaverne at kende, deres lyde, samt små lydrette ord. Det andet barn går i 2. klasse og har lært både bogstaverne, deres lyde og sammensætning til både lange og korte lydrette ord, og forstår at stykke ordene sammen i sætninger. Nu får du så sendt en video af begge børn, som læser den samme tekst op. Det ene barn har kun ringe forudsætninger for at læse og afkode teksten, mens det andet barn klarer at oplæse teksten flydende og stort set uden fejl. Er det ene barn så en mere talentfuld læser end det andet?

Stort set det samme gør sig gældende hos vores heste. Når de kun har båret rytter i kort tid, vil de typisk være usikre, famlende og ikke særlig imponerende at se på, når de går til ridning. De vil måske slå med hovedet, fordi presset fra biddet er uvant, de vil tage små, korte skridt, fordi det er svært for dem at balancere med en rytter på ryggen og på et fastlagt spor, de ikke selv bestemmer, og de vil måske også være nervøse omkring de generelle krav der stilles og de omgivelser de rides i. På trods af at hestene ikke ser “imponerende” ud i deres første fase af ridekarrieren, betyder det ikke nødvendigvis at deres kvalitet er dårlig. Selvfølgelig findes der heste, som meget hurtigt finder balancen med rytter, hurtigt accepterer biddet, er lette at ride under hjælpen, og derudover er udstyret med sublime gangater fra naturens side af, men sandheden er at langt de fleste heste “kravler” rundt de første gange de får rytter på – også mange af de gode. En helt normal reaktion, når de kastes ud på ukendt grund og ikke er klar over hvad der forventes af dem. Hvis man ønsker at købe sig en ung hest, og gerne vil have en kvalitetshest, skal man altså øve sig i at se bag ved “børnehavefejlene” som de fleste heste på 3-4 år skal igennem, før end de kan præstere, så de ser imponerende ud.

Som eksempel på ovenstående, så tjek denne herlige unge vallak ud: På video 1 er han lige tilredet og på video 2 er han redet i længere tid. Kan du se det er den samme hest, og ville du vurdere hans kvalitet som lige god, ud fra de to videoer?

Video 1 af 3 års som lige er tilredet:

Video 2, samme hest nogle måneder senere: